日本CICOL儿童看护中心室内设计

CICOL儿童看护中心位于东京千叶县柏之叶站附近的高层公寓一楼,离东京中心区一小时车程。看护中心深受年轻上班族父母们的欢迎,设计师希望能将其打造成连接家庭、儿童看护、商业和休闲生活的建筑空间。

CICOL is a child care facility on the first floor of a high-rise apartment building, located one hour from central Tokyo at the Kashiwano-ha station plaza. The area is popular for young parents who are also working professionals, and the project aims to create an architecture that connects home, child care, business, and recreational life into one space.


01_axonometric_副本.jpg

▲楼层平面图 © Waiwai



场地的正中央有一大片无法使用的区域,其他位置也分布着多个大型立柱和管道竖井,它们将楼层平面划分成多个零散空间。我们决定重新利用这些立柱,鼓励人们在这里进行自发且开放式的互动。

A large centre core volume divides the spaces of the floor plan, with large columns and pipe shafts distributed throughout the plan. The columns are re-considered as an opportunity, and each is designed to create spontaneous, adaptable interaction.


07_Interior_副本.jpg

08_Interior_副本.jpg


在立柱和管道竖井的阴角,我们设计了内置的沙发、家具、书架和其它功能设施。于是每一根立柱都成为了楼层平面流线中的次级空间,作为整体空间中过渡性的子空间。

At the inner corners of the columns and pipe shafts, the columns are designed with built-in sofas, furniture, book shelves, and other architectural elements. Each column becomes a secondary space within the circulation of the plan, existing as intermediate sub-spaces of the primary space.



游戏室的高度比其它空间高出了一倍,我们将它的二层设计成LOFT办公空间,父母们可以一边工作一边照看他们玩耍的孩子。

Within the playroom, parents are assisted by a small “floating” volume under a double-height ceiling, which allows parents to work while watching over their playing children.


02_Interior_副本.jpg


项目名称:日本CICOL儿童看护中心设计

设计公司:waiwai design

项目地点:日本千叶市

建筑类型:儿童看护中心

项目面积:6,000 平方米

建成面积:900 平方米

建成时间:2018年

主创建筑师:Kazuma Yamao


Project Name:CICOL

Architects:waiwai design

Location:Chiba, Japan

Program:Child care support facility

Site Area:6,000 sqm

Built-Up Area:900 sqm

Year:2018(Completed)

Principal Architect:Kazuma Yamao

版权声明:文章来源:景观中国网。如有侵权,请与发布者或我们联系。

投稿邮箱:8617160@qq.com

扫描关注以下二维码  了解更多工程设计业界的最新资讯


免费预约顾问
急速 省心 保障
这是一张广告图
    -->
Customer/合作客户 | 诚信.卓越